Miilu
Venice, Italy
45°25'42.6"N 12°21'28.8"E

Installation
12th Venice Biennale of Architecture
Complted 2010



About

Overview
Miilu is a wooden site specific installation alongside the Nordic Pavilion, offering an informal meeting place for visitors in the Venice Biennale. The work consists of layered sawn timber of different dimensions. The material becomes not only the structure, but also an interior space with benches, a decorative presentation of wood inspired by marble layers in Italian churches and Venetian blinds, plus finally a light installation during the evenings. Moreover, the idea behind the structural principle comes from the Nordic Pavilion beside.

The design and building took place during 4 days on site. Due to strict Venetian fire regulations and general fear of this element of nature, the fire burned only for some minutes.

The name Miilu is Finnish and stands for an archaic wooden pile structure made to produce tar.

The project continues the Biennale theme “People meet in Architecture”.

Info
Design Team
Sami Rintala, Dagur Eggertsson, and Vibeke Jenssen

Workshop Teachers
Sami Rintala, Dagur Eggertsson, and Vibeke Jenssen

Client
Swedish Museum of Architecture, Norwegian Museum of Architecture, and Finnish Museum of Architecture

Curators
Karin Åberg Wærn, Eva Madshus, Kristiina Nivari, Anders Johanson, and Tor Lindstad

Footprint
4m x 4m x 4m

Materials
Wood – 6.16 m3

Sponsors
Norwegian Ministry of Foreign affairs / Norsk Form

Workshop Participants
Chiara Cabrini, Michele Corno, Guglielmo Comini, Rathi Devi Easwaran, Ingvild Eikefjord, Linda Johansson Folgero, Edoardo Giancola, Angelika Huebauer, Leoni Hellen Kämmer, Elina Goksøyr Leine, Ingrid Londono, Celine Marchi, Paolo Mestriner, Sara Omassi, Espen Steinsvik Normann, Virgile Ponsoye, Audun Reinaas, Massimiliano Spadoni, Kaori Watanabe, Yeiri Yu, and Federico Zarattini

Downloads
Filed Under